Rosja

Rosja

Zobacz oferty
Stolica
Moskwa
Największe miasta
Moskwa, Petersburg, Nowosybirsk, Jekaterinburg, Niżny Nowogród, Kazań, Samara, Czelabińsk, Omsk, Rostów
Język urzędowy
rosyjski, lokalne języki
Waluta
rubel (RUB)
Ludność
142 355 415 osób (2016r.)
Strefa czasowa
czas polski +2h do +11h (w zależności od regionu)
Podział administracyjny
22 republiki, 9 krajów, 46 obwodów, 1 obwód autonomiczny, 4 autonomiczne okręgi, 3 miasta wydzielone
Wymagany dokument
Paszport + wiza
 Plac Czerwony
 Katedra św.Bazyla
 Bazylika, Saint Petersburg
 Niebieskie góry
 Słynne Jajka
 jezioro Akkem
 Katedra św. Bazyla 2
 Klasztor Kirillo-Belozersky
 Kunstkammer
 Omsk, katedra
 Plateau Ukok, pejzaż
 rzeka Wołga, krajobraz
 Serguiev Possad
 Tsarskoye Selo, Pałac Katarzyny
 zabytkowa Katedra
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
Informacje
Porady i zwyczaje - wczasy, wycieczki, wakacje

Kuchnia
ze względu na wielki obszar państwa istnieje duże zróżnicowanie kuchni w poszczególnych regionach. W tradycyjnej kuchni rosyjskiej spożywa się dużo potraw mącznych. Popularne są pierogi z farszem, kołduny, bliny, kulebiak faszerowany najczęściej grzybami, i podawany do zup. Najpopularniejsze zupy rosyjskie to: rosół, chłodnik, kapuśniak, barszcz i zupa rybna. Wymieniając potrawy rosyjskiej kuchni nie można zapomnieć o kawiorze. Wśród ryb popularny jest łosoś, jesiotr, okoń i szczupak.

Napoje
w Rosji bardzo popularnym napojem jest kwas i liczne gatunki piwa oraz wódek. Warto zwrócić też uwagę na świeże soki z owoców sprzedawane w sklepach. Rosjanie szczególne właściwości przypisują żurawinie. Przebywając w Rosji koniecznie należy spróbować soku lub musu żurawinowego albo nalewki żurawinowej.

W restauracji
do rosyjskiej restauracji lepiej ubrać się wizytowo. Karty płatnicze przyjmowane są jedynie w dużych i drogich lokalach. Nie ma miejsc wydzielonych dla palaczy, palenie w trakcie posiłku jest dozwolone. Napiwki bardzo rzadko są wliczane do rachunków, na ogół w eleganckich
restauracjach pozostawia się napiwek w wysokości około 15% rachunku, w barach i kawiarniach przyjęte jest pozostawianie drobnych sum.

Fotografowanie
w muzeach robienie zdjęć jest zazwyczaj zakazane, albo wymaga wykupu specjalnego zezwolenia. To samo dotyczy niektórych muzeów pod gołym niebem: Kremla, klasztorów, itp., jednak tu kontrola jest mniej ścisła.