Niemcy

Niemcy

Zobacz oferty
Stolica
Berlin
Największe miasta
Berlin, Hamburg, Monachium, Kolonia, Frankfurt, Stuttgart, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Brema, Drezno
Język urzędowy
niemiecki
Waluta
euro (EUR)
Ludność
80 772 792 osób (2016r.)
Strefa czasowa
czas polski
Podział administracyjny
Niemcy podzielone są na 16 krajów związkowych (Land) i ponad 400 powiatów
Wymagany dokument
Paszport / dowód osobisty
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
Informacje
Porady i zwyczaje - wczasy, wycieczki, wakacje

Kuchnia
kuchnię niemiecką charakteryzują tłuste posiłki, a także świeże warzywa i sałatki. Podstawowym składnikiem niemieckiego menu jest wieprzowina. Kiełbasy bardzo popularne nie są tylko przekąską, ale i podstawowym elementem kuchni. Zupy nie należą do tradycji kulinarnych. Potrawy z kuchni niemieckiej cechuje duża kaloryczność. Na północy Niemiec możemy spróbować potraw z szerokiej gamy świeżych ryb morskich.

Napoje
z napojów bardziej popularna od herbaty jest kawa, oprócz niej często pija się piwo, Moszcz (słabe wino jabłkowe), Obstwasser (mocny alkohol około 45 - 50 %)

Pamiątki
warto zaopatrzyć się w ceramiczne lub cynowe kufle oraz tradycyjne, niemieckie stroje.

Oktoberfest
jest to największe na świecie święto ludowe – tzw. dożynki chmielowe lub festiwal piwa. Odbywa się na przełomie września i października w Monachium na tzw. Theresienwiese i co roku odwiedza je około 6 milionów ludzi, wypijając przy dobrej zabawie ponad 5 milionów litrów piwa.