Etiopia

Etiopia

Zobacz oferty
Stolica
Addis Abeba
Największe miasta
Addis Abeba, Dire Daua, Makelle, Bahyr Dar, Gonder
Język urzędowy
amharski
Waluta
birr (ETB)
Ludność
102 374 044 osób (2016r.)
Strefa czasowa
czas polski +2h (zimą), +1h (latem)
Podział administracyjny
Etiopia jest podzielona na 9 stanów oraz dwa miasta wydzielone
Wymagany dokument
Paszport + wiza
Etiopia góry krajobraz plemię wycieczka objazdowa egzotyczna <p>Etiopia góry krajobraz plemię wycieczka objazdowa egzotyczna</p>
Etiopia Park Narodowy Semien Dżelada Brunatna wycieczki <p>Etiopia Park Narodowy Semien Dżelada Brunatna wycieczki</p>
Etiopia Lalibela wakacje wycieczki objazdowe egzotyka <p>Etiopia Lalibela wakacje wycieczki objazdowe egzotyka</p>
Etiopia Danakil wulkan Dallol wycieczki egzotyczne Afryka <p>Etiopia Danakil wulkan Dallol wycieczki egzotyczne Afryka</p>
Etiopia rzeka Nil wycieczka objazdowa wakacje biuro podróży <p>Etiopia rzeka Nil wycieczka objazdowa wakacje biuro podróży</p>
Etiopia Afryka Turni wioska Hamer wczasy wycieczki wakacje <p>Etiopia Afryka Turni wioska Hamer wczasy wycieczki wakacje</p>
Etiopia wielbłąd dromader wycieczka egotyka urlop biuro podróży <p>Etiopia wielbłąd dromader wycieczka egotyka urlop biuro podróży</p>
Afryka Etiopia Mega wycieczka objazdowa egzotyka biuro podróży <p>Afryka Etiopia Mega wycieczka objazdowa egzotyka biuro podróży</p>
Etiopia Debark rynek wycieczki wakacje urlop biiuro podróży <p>Etiopia Debark rynek wycieczki wakacje urlop biiuro podróży</p>
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
  • Historia
Informacje
Porady i zwyczaje - wczasy, wycieczki, wakacje

Kuchnia
podstawą wyżywienia w Etiopii jest teff (zboże uprawiane tylko w Etiopii), z którego najczęściej wyrabia się kwaśny placek zwany indżera. Dodatkami do placków są różnego rodzaju sosy lub mięso. Innym specjałem jest kitfo (etiopski tatar) – mocno doprawione, surowe mięso, spożywane na ciepło.

Napoje
narodowym trunkiem Etiopii jest tedź. Jest to bardzo smaczny, słodko – kwaśny miód pitny, zwany królewskim napitkiem. W Etiopii wytwarza się również lokalne piwa. Wśród marek najbardziej cieszących się uznaniem u smakoszy wymienić należy Harar i Bedele. Kawa jest napojem, który w Etiopii pije się wszędzie i towarzyszy ona każdemu Etiopczykowi od wczesnych lat życia. Dzięki specjalnej ceremonii przyrządzania kawy (opisanej poniżej), napój ten osiąga wyśmienity smak i aromat.

Pamiątki
będąc w Etiopii warto zwrócić uwagę na wełniane i bawełniane szale, malowane na skórze obrazy, użytkowe rzemiosło artystyczne, srebrną i złotą biżuterię oraz kawę.

Fotografowanie
turyści zobowiązani są do uiszczenia opłat, za prawo do wykonywania zdjęć w świątyniach etiopskich. Należy bezwzględnie przestrzegać zakazu fotografowania mostów oraz budynków, w których znajdują się instytucje państwowe.

Obyczaje
przemieszczanie się po miastach jest utrudnione, ze względu na brak nazw ulic oraz numeracji domów. Za punkty orientacyjne służą znane lokalnej ludności miejsca.

W Etiopii ze względu na to, że duża część społeczności wyznaje Islam, należy przestrzegać określonych zasad. Wchodząc do kościołów etiopskich, należy pamiętać o zdjęciu obuwia. W całej Etiopii wszystko robi się prawą ręką. Nie wolno dotykać kobiet, całować ich w rękę, zaczepiać i zaczynać rozmowy. W czasie Ramadanu nie wolno publicznie jeść ani pić. Między 12 a 14 godziną zamiera życie w bankach, urzędach i muzeach.
Etiopia jest chyba jedynym krajem na świecie, w którym można obejrzeć wyjątkowy rytuał przyrządzania kawy. Zgodnie ze zwyczajem odprawiają go kobiety. Surowe i umyte ziarna kawy prażone są na patelni, po czym ubijane w moździerzu. Następnie przygotowywany jest napar - zalewa się kawę gorącą wodą w specjalnym glinianym dzbanku. Kawa podawana jest z dodatkiem prażonej kukurydzy, a ceremoniałowi towarzyszy zapach palonego kadzidła lub ziół. Napój pije się z malutkich czarek, najczęściej z cukrem.