Emiraty Arabskie

Emiraty Arabskie

Zobacz oferty
Stolica
Abu Zabi
Największe miasta
Abu Zabi, Dubaj, Szardża, Al-Ajn, Adżman, Ras al-Chajma, Fudżajra
Język urzędowy
arabski
Waluta
dirham (AED)
Ludność
5 927 482 osób (2016r.)
Strefa czasowa
czas polski +3h
Podział administracyjny
Emiraty Arabskie to państwo federacyjne, które składa się z 7 emiratów (prowincje) rządzonych przez emirów
Wymagany dokument
Paszport (stały)
Zjednoczone Emiraty Arabskie Dubaj The Palm Wyspa Palma <p>Zjednoczone Emiraty Arabskie Dubaj The Palm Wyspa Palma</p>
Emiraty Arabskie Abu Dhabi Zabi wycieczka objazdowa biuro <p>Emiraty Arabskie Abu Dhabi Zabi wycieczka objazdowa biuro</p>
Emiraty Aby Zabi Dhabi wycieczka objazdowa egzotyczna <p>Emiraty Aby Zabi Dhabi wycieczka objazdowa egzotyczna</p>
Emiraty Arabskie Abu Dhabi Zabi wczasy wycieczki wakacje <p>Emiraty Arabskie Abu Dhabi Zabi wczasy wycieczki wakacje</p>
Emiraty Arabskie Dubaj wczasy wycieczki wakacje urlop <p>Emiraty Arabskie Dubaj wczasy wycieczki wakacje urlop</p>
Emiraty Arabskie Azja wczasy wycieczka city break samolotem <p>Emiraty Arabskie Azja wczasy wycieczka city break samolotem</p>
Emiraty Dubaj plaża morze wczasy wypoczynek wakacje biuro <p>Emiraty Dubaj plaża morze wczasy wypoczynek wakacje biuro</p>
Zjednoczone Emiraty Arabskie wczasy wycieczki biuro podróży <p>Zjednoczone Emiraty Arabskie wczasy wycieczki biuro podróży</p>
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
  • Historia
Informacje
Porady i zwyczaje - wczasy, wycieczki, wakacje

Kuchnia
kuchnię arabską trudno przypisać do konkretnego kraju. Kuchnia w Emiratach Arabskich różni się w zależności od danego regionu. Tradycyjnymi potrawami między innymi są: „Arabi Khubz”– znana w Polsce jako pita (płaski chleb), „Basbosa” - jest to tarta z kuskusem, pieczona z syropem daktylowym, „Arayess” - tradycyjna pita nadziewana jagnięciną z dużą ilością kardamonu, smażona na głębokim tłuszczu.  Warto spróbować „Kaaftaji” - są to ostre smażone kotleciki z wątróbką, dynią i sporą ilością pieprzu oraz „ Jarhis” - zapiekanka przyrządzana z rozgniecionej prażonej pszenicy, jogurtu i czosnku. Popularne są również ciasta z daktylami, ciasta z orzechami i miodem. W kuchni arabskiej do przyprawiania dań używa się tymianku, majeranku, soli, sumacku, kolendry oraz czosnku.

Napoje
tradycyjnym napojem jest „Ajran”, który powstaje na bazie jogurtu i wody z dodatkiem przypraw. Po posiłkach przeważnie pija się kawę, a następnie herbatę.

Pamiątki
najlepszymi pamiątkami z pobytu w Emiratach Arabskich są stroje arabskie, dzbanuszki, korale, niewielkie rzeźby, kieliszki i perskie dywany.

Ubiór
według tradycji Islamu odzież należy nosić tak, aby zakrywała jak największą powierzchnię ciała.

Ramadan
w okresie ramadanu zabronione jest picie i spożywanie pokarmów w miejscach publicznych.

Fotografowanie
w Emiratach Arabskich istnieje całkowity zakaz fotografowania kobiet bez zgody męża lub mężczyzny towarzyszącemu kobiecie.