Cypr

Cypr

Zobacz oferty
Stolica
Nikozja
Największe miasta
Nikozja, Limassol, Larnaka, Kyrenia, Famagusta, Pafos
Język urzędowy
grecki, turecki
Waluta
euro (EUR)
Ludność
1 205 575 osób (2016r.)
Strefa czasowa
czas polski +1h
Podział administracyjny
Cypr jest podzielony oficjalnie na 6 dystryktów (okręgów), Ich nazwy pochodzą od nazw głównych miast: Famagusta, Kirenia, Larnaka, Limassol, Nikozja, Pafos
Wymagany dokument
Paszport / dowód osobisty
Cypr Paralimni wczasy wycieczki wakacje biuro podróży <p>Cypr Paralimni wczasy wycieczki wakacje biuro podróży</p>
Lofou wyspa Cypr wczasy wakacje wycieczki biuro podróży <p>Lofou wyspa Cypr wczasy wakacje wycieczki biuro podróży</p>
Cypr Kyrenia wakacje wczasy wycieczki urlop wypoczynek <p>Cypr Kyrenia wakacje wczasy wycieczki urlop wypoczynek</p>
Cypr Ayia Aija Napa wycieczka wczasy wakacje samolol all inclusive <p>Cypr Ayia Aija Napa wycieczka wczasy wakacje samolol all inclusive</p>
Cypr Pedoulas wczasy wycieczki wakacje last minute all inclusive <p>Cypr Pedoulas wczasy wycieczki wakacje last minute all inclusive</p>
Famagusta Cypr wczasy wycieczki wakacje biuro podróży <p>Famagusta Cypr wczasy wycieczki wakacje biuro podróży</p>
Cypr Konnos laguna Morze Śródziemne wczasy wycieczka biuro <p>Cypr Konnos laguna Morze Śródziemne wczasy wycieczka biuro</p>
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
  • Historia
Informacje
Porady i zwyczaje - wczasy, wycieczki, wakacje

Kuchnia
kuchnia cypryjska jest kuchnią typowo śródziemnomorską, która łączy w sobie tradycje dwóch kultur: tureckiej i greckiej. Najważniejszymi jej składnikami są warzywa, zioła, przyprawy i oliwa. Na stołach królują sałatki, które podaje się do każdego głównego posiłku. W zależności od sezonu składają się one z sałaty, ogórków, pietruszki, pomidorów i sera fetta oraz cebuli podawanej na osobnym talerzyku.

Napoje
bardzo popularna jest drobno mielona kawa podawana po turecku w małych filiżankach. Równie popularne są soki owocowe i woda mineralna. Alkohol na Cyprze pije się przeważnie tylko do posiłków. Najczęściej są to wina, których wyśmienita jakość utrzymała się do dziś dzięki starannie pielęgnowanej tradycji. Cypryjczycy piją również piwo o nazwie KEO, produkowane na Cyprze, które jest typowym piwem pilzner (ostry smak i jasna bursztynowa barwa).

Pamiątki
największą popularnością wśród turystów cieszą się koronki z Lefkary. Doskonałym prezentem będą również gliniane lub miedziane naczynia, jak i prawosławne ikony i misternie plecione kosze. Specjalnością tutejszych rzemieślników są też wyroby ze srebra.

W restauracji
w wielu restauracjach dominują potrawy kuchni greckiej. Pora obiadowa trwa w godzinach od  12:30 do 14:30. Kolacje w  restauracjach podawane są w godzinach od 19:00 do 22:00.

Fotografowanie
fotografowanie terenów i urządzeń wojskowych jest zabronione. Filmowanie i fotografowanie obiektów muzealnych jest odpłatne.